Allsvenskan omgång 2

Publicerades Friday, 13 April, 2012 11:28

Med högt ställda förväntningar inför ett närmast fullsatt Guldfågel Arena och med en seger i premiären så hade vi många förhoppningar om att i sin hemmapremiär blir att räkna med i årets allsvenska. Tyvärr var AIK ofina att tillfälligtvis visa detta när det vann med 2-1 efter ett sent segermål.

Båda lagen inledde annars med en frejdig offensiv med rörligt och varierat spel från båda lagen. Snabba omställningar till löpande forwards där spel på mitten knappt existerade första kvarten. Kalmar hade två bra frisparkar och AIK två bra avslut på mål innan de tog ledningen med 1-0 En snabb omställning och där flera spelare fick röra bollen så gick den fram till Martin Mutumba som gav AIK ledningen. Skottet i sig såg inte så märkvärdigt ut, men en sådan där retfull studs strax innan Berisha skulle rädda ställde honom en del.

Sedan var AIK fortsatt det bättre laget och man vann mycket boll på mitten där man var starkare. Kalmars spel handlade mycket omspel via vänsterkanten och Jörgen Skjelvik som flera gånger tog sig förbi och var ständigt ett orosmoment och Kalmar fick en bra chans till kvittering fyra minuter kvar när Jonathan McDonald nästan liggande nickade bollen som strök stolpen. Annars var AIK:s ledning fullt rättvis i halvlek.

AIK kom även ut och var det bättre laget i andra halvlek och Viktor Lundberg var nära att utöka ledningen efter tre minuter. Kalmars spel präglades annars av väldigt mycket felpass där det oftast såg både tveksamt och ansträngt ut. AIK var hela tiden ett steg före och tyngre och starkare. Kalmar fick dock ett gyllene läge att kvittera när Daniel Mendes blev frispelad, men blev av någon oförklarlig anledning avvinkad för offside fast han var på rätt sida med två meter och i det här läget började Kalmar att vinna fler närkamper och jämna ut spelet.

Länge såg det ut att Mutumbas mål skulle räcka när Kalmars båda inbytta spelare lag bakom kvitteringen i minut 84. Archford Gutu tog sig runt på högerkanten och slog ett inlägg där AIK inte kunde rensa tillräckligt och bollen hamnade hos Måns Söderqvist som från nära håll kunde trycka in 1-1 rakt upp i nättaket från nära håll. Tyvärr räckte detta inte till någon poäng utan AIK kunde avgöra med ett sent segermål i minut 90 genom Celso Borges sedan han smugit upp bakom Kalmars båda mittbackar och ren med Berisha kunde han nicka in bollen.

Tungt och surt, men tyvärr måste man erkänna att det ändå var en fullt rättvis seger till AIK och förhoppningsvis så studsar Kalmar tillbaka och tar nya poäng mot Malmö FF på fredag den 13/4.

Skribent: Anders Rockström

Matchhändelser

 • 22
  min
  MÅL! Martin Mutumba
 • 58
  min
  Byte: Kristoffer Fagercrantz (UT) - Sebastian Andersson (IN)
 • 61
  min
  Gult kort: Niklas Backman
 • 83
  min
  Byte: Johan Bertilsson (UT) - Archford Gutu (IN)
 • 83
  min
  Byte: Jonathan McDonald (UT) - Måns Söderqvist (IN)
 • 85
  min
  MÅL! Måns Söderqvist
 • 91
  min
  MÅL! Celso Borges

Statistik

 • Kalmar FF - AIK
 • 48 Bollinnehav 52
 • 7 Avslut totalt 8
 • 3 Avslut på 7
 • 12 Frisparkar 12
 • 6 Hörnor 4
 • 1 Offside 6

Matchfakta

 • Matchtyp: AS
 • Datum: måndag 09 april kl.17:30
 • Arena: Guldfågeln Arena
 • Publik: 10079
 • TV: Canal+ Sport 1