Intervju med Jesper Norberg

Publicerades Saturday, 17 August, 2019 10:09

 Transferfönstret är nu stängt och vi har träffat Kalmar FF:s tillförordnade sportchef Jesper Norberg för att summera lite kring de senaste veckorna. 

Kan du börja att berätta om hur man arbetar man kring ett transferfönster. Hur ser processen ut och hur har denna tid varit för dig?
- Det har varit ett tufft fönster men vi har hela tiden jobbat som ett lag där vi alla fyller viktiga roller så det ger samtidigt en skön känsla när man till slut tillsammans lyckas med en rekrytering av en spelare. Men det är klart att man andas ut när ett fönster är klart och man är nöjd och inte kan påverka mer.

- Under hösten ska vi i Kalmar FF arbeta fram en scoutingstruktur och en verksamhet som inte finns idag. Ser man på sportsliga resultat, speciellt över tid men även initialt, så går de alltid hand i hand med ekonomiska resultat. I en förening som Kalmar FF är den enskilt största faktorn till bra ekonomiska resultat över tid att sälja spelare. Rekrytera, utveckla och förädla och sedan sälja. Det är det enda som på sikt kan ge sportsliga resultat och också det enda som kan få en förening i Kalmars storlek i Sverige idag att överleva. Att bygga denna scoutingstruktur är ett jättespännande och ett oerhört viktigt arbete för klubbens framtid. Och det är dags nu. Vi måste bygga en välbalanserad trupp med rätt åldrar på spelarna och spelartyper som spelar den fotboll vi vill att Kalmar FF står för. En underhållande, framåtriktad fotboll med fart och riktning mot motståndarmålet. Vi måste skapa en tydlig identitet i Kalmar FF igen där vi står för detta, stolta tillsammans. Och den måste ha sin bas i den ungdomsakademi och de unga spelare vi tar fram tillsammans med några mer rutinerade spelare som på ett bra sätt tar ansvar så vi kan låta de unga blomma ut.

- Om man sedan ska beskriva rekryteringsprocessen mer ingående är det inledningsvis främst jag och Jörgen Petterson som jobbar med scouting via video. Det finns två stora scoutingsiter som alla klubbar i världen använder sig av. Där finns alla spelare i princip alla ligor och du kan välja mellan att se hela matcher, sammanfattning av alla aktioner under en match för varje enskild spelare eller andra klipp som du vill se mer av. Man kan såklart se alla mål, assist osv, men även andra beståndsdelar i spelet som kan vara viktiga. Du kan tex välja att se alla omställningar, alla viktiga passningar, samarbetet med mittfältet för en forward, nickdueller, brytningar, 1 mot 1 och oändligt mycket mer. Det gäller att först skapa sig en bild över spelaren och om spelaren sedan är intressant så ser man fler klipp, sedan sammanfattningar av matcher och till slut hela matcher. Jag och Jörgen delar på spelarna, sedan ser vi båda två på de intressanta vi hittat. Det blir många dagar och nätters arbete för oss. 

- När vi sedan hittat ett antal alternativ som är intressanta för oss så tittar vi närmre på ekonomin kring varje spelare. Inledningsvis har vi såklart en vag bild så vi inte tittar på spelare som vi ändå inte kan rekrytera, men i detta läge försöker vi få en så klar bild vi kan få av helhetsekonomin. När detta är klart så kopplas Magnus in i processen och slutligen också Jens och Mattias. Då vi är framme vid slutet. När förhandlingen, och bästa möjliga resultat av den, är gjord så informeras styrelsen och efter godkännande så trycker vi på knappen.

Det har ju varit en tydlig order från styrelsen, att först sälja spelare för att sedan rekrytera, hur har det påverkat er process?
- Det är viktigt att betona igen att detta är något vi tillsammans med styrelsen bestämde i juni. Truppen var för stor, vi behövde rekrytera in ett antal spelare och ekonomin var ansträngd. Så det var en självklarhet att vi tillsammans tog ansvar och såg till Kalmar FF:s bästa. 

- Sedan är det klart att det är tufft att behöva sälja spelare först eftersom det oftast tar längre tid än att rekrytera och att några spelare också försvinner under tiden. Men återigen, det är den verklighet vi befinner oss i och måste förhålla oss till. Vi kan inte leva över våra tillgångar och hoppas på mirakel. Däremot ska vi på lång sikt skapa bättre förutsättningar genom att sälja spelare. Men som sagt, det var ett nödvändigt beslut som vi tog unisont tillsammans.

Hur gick tankegångarna inför detta fönstret?
- Det överordnade har varit att tänka både lång- och kortsiktigt, dvs både på den här hösten och för framtiden och gå mer mot den fotboll vi vill spela med mer fart framåt. Det var viktigt att hitta rätt i alla rekryteringar, där vi prioriterade att spelarna som kommer in ska ha en kännedom av ligan eller en liknande liga. De ska också vara i träning och spel för att kunna leverera direkt. Det var också viktigt att hitta spelare som har lite andra egenskaper än de vi har, att vi får fler verktyg att använda oss av.

Om vi börjar med mittfältaren Samuel Adrian, som olyckligt blev korsbandsskadad i senaste matchen mot Örebro. Hur gick resonemanget när vi tog in honom? 
- Ja, otroligt tråkigt till att börja med. Men vi hoppas att Samuels rehabilitering går bra och att han krigar sig igenom rehabiliteringen. Vi som jobbat med honom vet att han kommer tillbaka ännu starkare efter det här. Det var väldigt enkelt. Vi hade vid tidpunkten väldigt starka indikationer att Herman var på väg till en annan klubb. Det fanns även intresse kring några andra spelare samt att Chidis sjukdom gjorde att han inte var ett alternativ på en ganska lång tid. Därför behövde vi en ersättare och då passade Samuel in i den rollen vi behövde fylla på. Sedan blev det direkt spel då Rasmus var skadad i första och Herman avstängd i andra matchen. 

Det kändes som att han verkligen var på väg uppåt när skadan kom. Är det en spelare vi fortsatt kommer ha koll på för framtiden?
- Ja, han växte för varje match så det var tufft. Vi är jättenöjda med vad Samuel har presterat under dessa matcher och han hade varit en viktig tillgång även under resten av hösten men tyvärr blev det inte så denna gång. Men vi kommer följa honom och ha fortsatt kontakt med Samuel och Malmö FF så får vi se hur framtiden blir.

Efter Samuel presenterade vi Jesper Manns för någon vecka sen här. En spelare som kanske egenskapmässigt påminner ganska mycket om Piotr Johansson om vi tittar på hans löpstyrka och snabbhet. Är det en korrekt analys att det är den spelartypen vi har velat få in?
- Det stämmer bra. Jesper har i grunden spelat mer ytterback än Piotr men de påminner ändå om varandra. Då Piotr är skadad och borta en tid framöver så behövde vi en spelare med snarlika egenskaper, dvs offensiva löp, och som du säger, både till löpstyrka och fart. Det som också är intressant med Jesper är att han kan spela på båda kanterna och i en 4-backlslinje så det är en användbar spelare på många olika sätt, även då Piotr är tillbaka.

- Efter Jesper Manns presenterade vi Alexander Jakobsen. En spelare som alla som följt Allsvenskan de senaste åren har ganska bra koll på. Hur ser du på honom som spelare? 
- Alex är en spelare som vi tror kan bli en viktig poängspelare hos oss. Vi har som många andra följt honom och väntat på genombrottet i Norrköping, och då han haft sparsamt med speltid i år så lyckades vi locka över honom till Kalmar FF vilket vi är jättenöjda med. Med förtroende och speltid hos oss tror vi han kommer växa som spelare och ta det där klivet. Gör han det blir det en rolig höst för Kalmars fans. Vi sökte en spelare som kan fungera som en station mellan mittfält och forwards, som kan slå sin spelare och som är skicklig att sätta sig själv och sina lagkamrater i bra avslutslägen. Där tror vi att Alex kan fylla en viktig funktion och bidra till att laget blir bättre offensivt. 

Om vi bortser från hans kvalitéer på fotbollsplanen har jag fått intrycket av att det är en riktig vinnarskalle. Hur mycket tittar man på såna egenskaper när man tittar på nyförvärv?
- Det är såklart jätteviktiga egenskaper. I alla rekryteringar tittar vi på drivkraften att vilja lyckas i Kalmar FF. Varför en spelare skall välja oss är oerhört centralt. Men också just drivkraften att till att lyckas här. Har du den samtidigt som du är en vinnarskalle som tror på dig själv och drar de andra med dig, samtidigt som du spelar för laget, så har vi hittat rätt. I det läget vi befinner oss nu behövs den energin komma in. Vi hade den redan i gruppen men vi behöver den extra boost dessa spelare kan ge oss.

Efter Jakobsen kom värvningen av Geir André Herrem, där det var sekunder från att värvningen inte blev av. Hur ser timmarna ut innan fönstret stängt och hur många olika bollar måste man jobba med för att verkligen säkerställa att någonting går i lås?
- Ja, det var spännande, kanske lite väl spännande. Vi jobbade de sista dagarna kring 5-6 olika alternativ, men där Geir var en av de spelare vi följt längst och verkligen ville få in. Samtidigt var vi tvungna att jobba med parallella alternativ för att inte stå tomhänta. De sista timmarna blir väldigt intensiva. Det gäller att ha känsla för när man ska gå för det och gå all-in. Generellt kan man säga att anledningen till att det är svårare för mindre föreningar med begränsad budget är ju att spelare ofta har flera alternativ på bordet att välja mellan, i alla fall ifall de är kontraktslösa eller sitter på utgående kontrakt. Det gör att vi inte kan trycka för tidigt för då riskerar vi att få ett nej. Vi måste invänta rätt läge och ta förhandlingar med spelare, agenter och klubbar i rätt ordning. Det är inte ett helt enkelt jobb om man vill ta en forward som spelar och gör mål och man inte har ekonomi att bara köpa loss spelaren.

Finns det någon oro att den spelare man siktat in sig på ska dra sig ur och att man helt plötsligt står tomhänt inför ett sånt här viktigt fönster?
- Det går väldigt mycket fram och tillbaka. Ena stunden är man lugn, då verkar allt möjligt, nästa sekund kan allt vara borta så det går lite upp och ner. Samtidigt så fungerar det så och har man erfarenhet av det vet man att det är så. Då är det inte någon ide att låta känslor ta över. Det blir inte bättre resultat av det utan precis som i matcher handlar det om att ha en tydlig strategi, hålla sig till planen och inte stressa ifall det händer oväntade saker på vägen. Annars hamnar man lätt i situationer där man betalar för mycket eller tappar någon pga att man låter känslor diktera val och handlingar. Jag tror inte att någon av oss hade känslan av att vi skulle gå tomhänta däremot ville vi gärna landa detta tidigare än med 35 sekunder kvar.

Är Geir André Herrem en spelare vi har följt under en längre period och vad är det som gjorde att vi fastnade för honom?
- Ja, vi fick inför förra året redan då hans namn av en scout till ett annat norskt lag som hjälper oss med tips i norska ligan. Att detta var en spelare att hålla ögonen på. Fjolåret gick dock lite tyngre för honom pga olika anledningar men i år har han kommit upp i den nivå som vi hört om och sett tidigare. Så då allt intensifierades under sommaren var det en av de spelare vi scoutade mer intensivt och ville locka över. Det är roligt för spelarna är oftast ovetandes om intresset förrän ganska sent i processen. De kan ibland tycka att det går väldigt fort medan vi som sett dem länge, förhandlat med klubbar och agenter tycker att det tagit en evighet. 

- När det gäller rekrytering av just forward så är det ganska speciellt och komplext. Vi behöver en spelare som spelar och tränar regelbundet och som just nu gör mål. Men som samtidigt kan vara möjlig att få till sig utifrån den ekonomiska verklighet vi lever i. Vi sökte en spelartyp som har bra fart i djupled men som är bra i box och i det felvända spelet. Och dessutom är lite äldre och mer rutinerad och gör mycket mål. Tar man den kravprofilen så är det såklart en kravprofil som fler lag än Kalmar FF har, som fler föreningar än vi söker. Det ger en enorm konkurrens om dessa spelare och oftast drar ekonomin iväg till höjder där vi inte kan, eller vill, vara med och tävla. Därför måste vi hitta andra spelare som inte är lika upptäckta men har de egenskaper som vi söker. Dvs vi måste scouta bättre och hitta de spelare som andra kanske missat eller inte trott vara möjliga att ta. 

Avslutningsvis är det många som äy nyfikna på Carl Gustafsson som i år skrev på ett A-lagskontrakt med Kalmar FF efter att ha imponerat stort i U19-laget. Hur ser planerna ut för en sån spelare och hur går det för honom i träning?
- Det går jättebra och Calle har anpassat sig väldigt fort. Den största anledningen till att jag och Magnus hamnade i Kalmar var samsynen med föreningen i målsättning och hur man skall jobba, framför allt i ambitionen att ta fram och låta unga spelare utvecklas och blomma ut. Calle är en av dessa och av det han har visat hittills så har vi en stark tro på att han kommer ta klivet in i Kalmar FF:s startelva. 

Fler nyheter

Gruppspelet lottat i Svenska Cupen

KFF ställs mot AIK, ÖIS och J-Södra
Nov 11
Gruppspelet lottat i Svenska Cupen

Kontraktet säkrat på Guldfågeln Arena!

KFF klart för Allsvenskan 2020
Nov 10
Kontraktet säkrat på Guldfågeln Arena!

Truppen mot IK Brage

Inför söndagens match
Nov 09
Truppen mot IK Brage

Stort intresse för söndagens kvalmatch

Köp din biljett till söndagens match
Nov 08
Stort intresse för söndagens kvalmatch

Nils Fröling i blågult

KFF-spelare i U21-landslaget
Nov 07
Nils Fröling i blågult

Seger i första kvalmatchen

Herrem och Fröling målskyttar
Nov 06
Seger i första kvalmatchen

Information till dig som ska stötta Kalmar FF i Borlänge

Supporterinformation från KFF:s SLO
Nov 06
Information till dig som ska stötta Kalmar FF i Borlänge

Truppen mot IK Brage

Inför onsdagens kvalmatch
Nov 05
Truppen mot IK Brage

TV: Karl Holst inför kommande kvalmatcherna

Supportrarna kraftsamlar inför onsdag och söndag
Nov 05
TV: Karl Holst inför kommande kvalmatcherna

Information inför söndagens kvalmatch på Guldfågeln Arena

Biljettsläpp imorgon kl.12.30!
Nov 04
Information inför söndagens kvalmatch på Guldfågeln Arena